Het voelen van kindsbewegingen

Vanaf 26 weken zwangerschap is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt bewegen. Als dit niet het geval is of je maakt je ongerust, moet je meteen contact met ons opnemen. Hieronder vind je informatie over wat kindsbewegingen betekenen en geven we een aantal tips over de manier waarop je zelf  kunt controleren of de baby voldoende beweegt.

Wat zeggen kindsbewegingen over de conditie van de baby

De baby krijgt alle voedingsstoffen via de placenta. Zolang deze toevoer goed is, zal de baby goed bewegen. Als de placenta onvoldoende werkt moet de baby energie besparen. Het gevolg is dat de baby minder gaat bewegen.

Vanaf wanneer voel je de baby bewegen

Het  voelen van kindsbewegingen start rond de tweede helft van de zwangerschap. Vrouwen die al eens bevallen zijn zullen hun baby eerder voelen dan vrouwen die voor het eerst zwanger zijn.

Variatie in bewegingen

Er kan grote variatie zijn in het voelen van kindsbewegingen. De ene baby is veel actiever dan de andere. Ook zul je de baby minder voelen bewegen als je zelf druk bent.

De baby zal een groot deel van de dag slapen en dan zul je ook geen bewegingen voelen. De periodes van slaap worden langer naarmate de zwangerschap vordert en de baby krijgt aan het eind van de zwangerschap minder ruimte om te bewegen. Hierdoor kun je de baby in de laatste weken van je zwangerschap ook wat minder regelmatig voelen bewegen.

Het is belangrijk om grote veranderingen in het voelen van bewegingen, met name als de baby veel minder beweegt dan je gewend was, serieus te nemen.

Hoe vaak moet je de baby voelen bewegen

Het verschilt erg per kind hoe vaak het beweegt. Gemiddeld is 10 keer over de dag verspreid, wanneer je bezig bent met dagelijkse activiteiten

Als je in rust bent en gefocust bent op de bewegingen van de baby: minimaal 10 keer binnen 2 uur.

Let op:  meerdere bewegingen op hetzelfde moment tellen als 1 kindsbeweging. Hikken van de baby telt niet als kindsbeweging.

Wanneer moet je contact opnemen je behandelaar, de verloskundige of gynaecoloog

  • Bij ongerustheid of twijfel over het aantal bewegingen van de baby
  • Wanneer de baby ineens veel minder beweegt dan je gewend bent
  • Wanneer je de baby 2 uur achtereen helemaal niet gevoeld hebt, terwijl je in rust was en erop gefocust was. Tip: het helpt vaak als je op je linkerzij gaat liggen en probeert contact te maken met de baby.