Kraambed
De eerste zes weken na je bevalling wordt de kraamperiode genoemd. In deze periode herstelt je lichaam zich weer van de zwangerschap en de bevalling. Het is ook een periode waarin je veel nieuwe indrukken op doet, vooral als je voor de eerste keer bevallen bent.
Om je hierin zo goed mogelijk te begeleiden krijg je de eerste acht dagen na de geboorte de hulp van een kraamverzorgende. Dagelijks doet ze bij jou controles zoals temperatuur, pols, de wondgenezing, de stand van de baarmoeder, bloedverlies enzovoort. Ze helpt je bij de voeding en verzorging van jullie kind zodat je, als de kraamtijd voorbij is, met zelfvertrouwen die zorg zelf verder op je kunt nemen.
De eindverantwoordelijkheid voor de zorg tijdens de kraamperiode ligt bij de verloskundige en daarom komen we je in de eerste week een paar keer thuis bezoeken. Meestal is dit op dag 1, 2, 4, 7 en evt 9. Heb je vragen en/of problemen dan kun je ons altijd bellen. Bij twijfel zal de kraamverzorgster ook altijd contact met ons opnemen.
Ben je in het ziekenhuis bevallen, dan dien je zelf het kraambureau te bellen als je naar huis gaat. Wij worden door het ziekenhuis ingelicht dat je ontslagen bent en komen de volgende dag voor het eerst op bezoek. Mochten wij de volgende dag niet voor 17.00 uur bij je langs zijn geweest verzoeken wij je om telefonisch contact met ons op te nemen op ons spoednummer.
Op ongeveer de vijfde dag zal de wijkverpleegkundige bij de baby de hielprik en de gehoorscreening afnemen. In de zwangerschap krijg je tijdens het spreekuur de informatiefolder over de hielprik mee. Het is de bedoeling dat jij en je partner deze folder al goed gelezen hebben voordat de prik wordt afgenomen.
Rond de achtste of tiende dag zal de verloskundige het kraambed afsluiten. Tijdens dit gesprek krijg je voorlichting over o.a. voeding en gewicht van de baby, vitamine K en D, anticonceptie en overdracht van zorg naar huisarts en consultatiebureau.
De laatste dag van het kraambed schrijft de kraamverzorgende een overdracht naar de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau. De wijkverpleegkundige neemt telefonisch contact met je op en komt dan bij je thuis rond de 14e dag. Op het consultatiebureau kun je terecht voor tal van zaken zoals adviezen over borst- of flesvoeding, gewichtscontrole van de baby, omgaan met de baby, vaccinaties enzovoort.
Nacontrole:
Ongeveer zes weken na de bevalling mag je, indien gewenst, nog een keer bij ons op nacontrole komen. Hiervoor kun je drie tot vier weken na de bevalling een afspraak maken tijdens het telefonisch spreekuur. Dit kan ingepland worden bij de verloskundige die bij de bevalling aanwezig was. Tijdens deze nacontrole willen we graag horen hoe je de bevalling ervaren hebt, of er misschien nog vragen zijn en hoe het met jou en de gezinsleden gaat. Op indicatie controleren we je bloeddruk en krijgt je eventueel labformulieren mee om te controleren op bloedarmoede. Zo nodig worden eventuele hechtingen en de wondgenezing gecontroleerd. Verder vragen we naar je geestelijke en lichamelijke gezondheid en uiteraard wordt anticonceptie (nogmaals) besproken.
Tot slot: bedenk dat een kraambed 8 tot 10 dagen duurt, maar ontzwangeren duurt ongeveer negen maanden. Zijn er vragen of zorgen op verloskundig gebied waarvoor je niet bij je huisarts terecht kunt, dan mag je ons altijd bellen in deze periode.
Kraamzorg
Na de bevalling heb je kraamzorg nodig. De kraamverzorgende komt tijdens en/of na de bevalling zorg verlenen aan jou en je baby. Het is van belang dit al aan het begin van de zwangerschap te regelen (liefst voor 16 weken). Je kunt je (met of zonder overleg met je zorgverzekeraar) aanmelden. Het is wel verstandig om uit te zoeken wat er precies wordt vergoed door jouw verzekering, vaak is er sprake van een eigen bijdrage.
Tijdens de intake ontvang je enkele folders van verschillende kraambureaus.
Je kunt zelf aangeven hoeveel uren kraamzorg je wilt ontvangen, het minimale is 3 uur per dag. Wij adviseren om volledige kraamzorg aan te vragen, dat wil zeggen het maximale aantal uren. Het kraambed is een periode van een grote verandering in je leven en dat van je partner. Dit kost veel energie en nachtrust, alle hulp is welkom!
Tip: check bij je verzekering ook de vergoeding van een eventuele ziekenhuis opname van de moeder en de baby. Helaas vergoeden niet alle verzekeringen een opname van een gezonde moeder als zij bij haar zieke baby wil blijven, ook indien de moeder opgenomen moet worden is het niet vanzelfsprekend dat haar gezonde baby mee mag komen op kosten van de verzekering.