Voorlichtingsavonden

augustus 14, 2020 / no comments

Beste zwangeren en partners,

We starten vanaf september weer met de voorlichtingsavonden over de bevalling. Om aan de 1,5 meter regel te voldoen kunnen wij maximaal 4 stellen per avond ontvangen. Aanmelden kan bij Inge: assistente@vpmg.nl

Data 2020: 16 september, 7 oktober, 11 november. Meer info onder het kopje “De Praktijk”

Groet team VPMG

Corona Virus

februari 26, 2020 / no comments

Coronavirus

Beste zwangeren en partners,

Nu in Nederland bij een aantal personen het nieuwe Coronavirus (Coronavirus Disease – COVID-19) is vastgesteld willen we jullie informeren over een aantal belangrijke voorzorgsmaatregelen en geven we antwoorden op de voor jullie belangrijkste vragen. Nog niet alles is bekend over dit nieuwe virus, als er nieuwe informatie is zullen we jullie zal informeren. Ook kun je de website van het RIVM in de gaten houden.

Als je in Nederland verkouden bent of longklachten hebt, hoef je je meestal geen zorgen te maken dat je het nieuwe coronavirus hebt.  De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus.

We vragen jullie NIET naar de praktijk te komen als je de volgende kenmerken vertoont:

Koorts (ten minste 38 graden Celsius) én ten minste één van de volgende respiratoire verschijnselen: hoesten, kortademigheid
EN

De klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio met wijdverspreide transmissie
of:

De klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na contact met een patiënt met een bevestigde infectie met COVID-19

Mocht bovenstaande op jou van toepassing zijn, bel ons dan, wij zullen dan wat aanvullende vragen stellen. Bel ook altijd je huisarts in deze situatie.

Belangrijke hygiëne maatregelen:

– Was je handen regelmatig

– Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog

– Gebruik papieren zakdoekjes

Omdat het virus via handcontact kan verspreiden zullen we bij de controles voorlopig geen hand meer geven bij binnenkomst.

Moet je je als zwangere vrouw extra zorgen maken?

Nee. De infectie met het nieuwe coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Bron: RIVM

Is het Coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?

In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is (geen sprake van verticale transmissie).
Bron: The Lancet – What are the risks of COVID-19 infection in pregnant women?

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s?

Dat COVID-19 waarschijnlijk niet overdraagbaar is via de navelstreng, wil dat niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Wat voor maatregelen kan ik nemen bij het ontvangen van kraambezoek?

Het is belangrijk dat het kraambezoek zich ook houdt aan de hygiënemaatregelen, hierboven genoemd.

 

Website RIVM voor meer informatie:

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen (Voor actuele reisadviezen)

Kinkhoest vaccinatie

maart 12, 2019 / no comments

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte en vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt. Vanaf eind 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik aangeboden. Hierdoor zijn baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Kinkhoest en jonge baby’s

Kinkhoest kan ernstig verlopen voor jonge baby’s. Zij kunnen hierdoor longontsteking krijgen of ademnood en hersenschade door te weinig zuurstof.  Jaarlijks worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms overlijdt er zelfs een baby aan de ziekte.

Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd tegen kinkhoest. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

Prik tijdens zwangerschap

Pasgeboren baby’s worden wel beschermd wanneer de moeder tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik krijgt. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby.

Daarom krijgen alle zwangere vrouwen vanaf eind 2019 deze  vaccinatie standaard en gratis aangeboden. Totdat het zover is, kunnen vrouwen de prik zelf halen, maar daar moeten ze dan wel zelf voor betalen. Dat kan bij de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst .

Nieuwe naam!!!

februari 7, 2018 / no comments

Hoera!

Vanaf 15 februari 2018 gaat Verloskundigenpraktijk Hoogezand e.o. verder onder de naam: Verloskundigenpraktijk Midden-Groningen  

Met het samenvoegen van de gemeenten Hoogezand- Sappemeer, Slochteren en Menterwolde beslaat de nieuw gevormde gemeente Midden-Groningen precies ons werkgebied. Het leek ons dat ook niet meer dan logisch om onze naam te wijzigen! Met deze nieuwe, frisse naam is het natuurlijk ook hoog tijd voor een opknapbeurt van de praktijk, dus in de loop van het jaar zitten we af en toe in de verbouwing. We proberen jullie natuurlijk niet teveel overlast te bezorgen tijdens de controles!

Extra echo’s!

februari 5, 2018 / no comments

Vanaf januari 2017 bieden wij twee extra echo’s aan in de zwangerschap! Rond 14-15 weken krijg je de kans om het kindje nogmaals te bekijken met de echo tijdens een reguliere controle. Dit is geen geslachtsbepaling! Daarnaast bieden wij naast de groeiecho bij 32 weken ook een groeiecho bij 29 weken aan. Deze extra echo’s zijn een service van ons en zijn natuurlijk niet verplicht.