Kinkhoest vaccinatie

maart 12, 2019 / no comments

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte en vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt. Vanaf eind 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik aangeboden. Hierdoor zijn baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Kinkhoest en jonge baby’s

Kinkhoest kan ernstig verlopen voor jonge baby’s. Zij kunnen hierdoor longontsteking krijgen of ademnood en hersenschade door te weinig zuurstof.  Jaarlijks worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms overlijdt er zelfs een baby aan de ziekte.

Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd tegen kinkhoest. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

Prik tijdens zwangerschap

Pasgeboren baby’s worden wel beschermd wanneer de moeder tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik krijgt. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby.

Daarom krijgen alle zwangere vrouwen vanaf eind 2019 deze  vaccinatie standaard en gratis aangeboden. Totdat het zover is, kunnen vrouwen de prik zelf halen, maar daar moeten ze dan wel zelf voor betalen. Dat kan bij de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst .

Nieuwe naam!!!

februari 7, 2018 / no comments

Hoera!

Vanaf 15 februari 2018 gaat Verloskundigenpraktijk Hoogezand e.o. verder onder de naam: Verloskundigenpraktijk Midden-Groningen  

Met het samenvoegen van de gemeenten Hoogezand- Sappemeer, Slochteren en Menterwolde beslaat de nieuw gevormde gemeente Midden-Groningen precies ons werkgebied. Het leek ons dat ook niet meer dan logisch om onze naam te wijzigen! Met deze nieuwe, frisse naam is het natuurlijk ook hoog tijd voor een opknapbeurt van de praktijk, dus in de loop van het jaar zitten we af en toe in de verbouwing. We proberen jullie natuurlijk niet teveel overlast te bezorgen tijdens de controles!

Extra echo’s!

februari 5, 2018 / no comments

Vanaf januari 2017 bieden wij twee extra echo’s aan in de zwangerschap! Rond 14-15 weken krijg je de kans om het kindje nogmaals te bekijken met de echo tijdens een reguliere controle. Dit is geen geslachtsbepaling! Daarnaast bieden wij naast de groeiecho bij 32 weken ook een groeiecho bij 29 weken aan. Deze extra echo’s zijn een service van ons en zijn natuurlijk niet verplicht.